Καλώς ορίσατε Επικοινωνία | Σύνδεσμοι | Sitemap
 
 Τελευταία Νέα:  
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
GreekEnglishΗ εφημερίδα της Υπηρεσίας


Donwload Mykonos e-books


GR, DE, ENG, RU, IT, SWEΤουρισμός > Ο Τόπος  

Γενικά στοιχεία για το νησί και την περιοχήΝ. ΜΥΚΟΝΟΣ (Ν. ΔΗΛΟΣ, Ν. ΡΗΝΕΙΑ) 

ΓΕΩΡΓΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25o 19' 43"
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 37o 26' 36"


Η Μύκονος βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και ανήκει στο Νομό Κυκλάδων.

Η συνολική της επιφάνεια (μαζί με τις Ν. Δήλο και Ρήνεια) είναι 105.481 στρέμματα ενώ το μήκος των ακτών της φτάνει τα 81 km περίπου.
Μαζί με τα γειτονικά της νησιά Δήλο και Ρήνεια αποτελεί έναν Δήμο, το Δήμο Μυκόνου.

Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου, ανέρχεται επίσημα στους 9.320 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (Ε.Σ.Υ.Ε.). Η νήσος Μύκονος έχει μέγιστο μήκος 14 περίπου km. και πλάτος 10 km.

Οι ακτογραμμές της σχηματίζουν κόλπους που εισχωρούν σε βάθος μέσα στην ξηρά. Οι σημαντικότεροι κόλποι είναι του Πανόρμου, του Κόρφου, του Ορνού, της Ελιάς και του Καλαφάτη.

Δύο ορεινοί όγκοι δεσπόζουν του μυκονιάτικου τοπίου, ο ’η Λιάς ο Βορνιώτης στο δυτικό τμήμα του νησιού και ο ’η Λιάς ο Ανωμερίτης στο ανατολικό, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 370 m από την επιφάνεια της θάλασσας.


Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων είναι μια ομάδα νησιών, στο μέσον του Αιγαίου Πελάγους, που θεωρούνται από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας στους επισκέπτες τους ευχάριστο κλίμα και ποικιλία φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών.

Όλα τα κυκλαδονήσια διαθέτουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά και φυσικά αξιοθέατα, τα γραφικά παραθαλάσσια και ορεινά χωριά και ο ατελείωτος αριθμός παραλιών. Κάθε νησί όμως, διακρίνεται για ορισμένα στοιχεία του τοπίου ή του πολιτισμού του που το καθιστούν όχι μόνο ξεχωριστό, αλλά και απόλυτα μοναδικό.

Οι Κυκλάδες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, αφού προφέρουν τόσο έντονες και συναρπαστικές, όσο και ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές. Στις Κυκλάδες θα βρείτε σίγουρα το νησί που σας ταιριάζει, είτε ταξιδεύετε σαν οικογένεια ή παρέα φίλων, είτε σαν ζευγάρι ή μόνος.

Τα κυριότερα νησιά των Κυκλάδων είναι, αλφαβητικά:
η Αμοργός, η Ανάφη, η ’νδρος, η Αντίπαρος, η Δήλος, η Ίος, η Κέα, η Κίμωλος, η Μήλος, οι λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες (η Δονούσα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και η Σχοινούσα), η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος και η Φολέγανδρος.

Ο Νομός Κυκλάδων, με πρωτεύουσα την Ερμούπολη της Ν. Σύρου, διοικητικά διαιρείται σε επτά Επαρχεία: 'Ανδρου, Θήρας, Μήλου, Νάξου, Τήνου, Πάρου, Κέας-Κύθνου και σε 31 Ο.Τ.Α. εκ των οποίων 20 είναι Δήμοι και 11 Κοινότητες.
Κύριο γεωγραφικό χαρακτηριστικό του νομού είναι η πολυνησία (200 και πλέον νησιά εκ των οποίων τα 24 είναι κατοικημένα). Η συνολική έκταση του Νομού είναι 2.572km2.