Καλώς ορίσατε Επικοινωνία | Σύνδεσμοι | Sitemap
 
 Τελευταία Νέα:  
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
GreekEnglishΗ εφημερίδα της Υπηρεσίας


Donwload Mykonos e-books


GR, DE, ENG, RU, IT, SWEΜύκονος > Το κλίμα  

Μετεωρολογικά

Οι επικρατούντες άνεμοι στην περιοχή είναι οι βόρειοι με ποσοστό εμφάνισης 38.2%, και ακολουθούν οι βορειοανατολικοί με ποσοστό εμφάνισης 16,3%. Το ποσοστό νηνεμίας είναι μικρό και φθάνει περίπου το 11,3%. Η ένταση των ανέμων είναι μέτρια και κυμαίνεται από 2 έως 6 Beaufort. Στο σχήμα παρακάτω που ακολουθεί παρουσιάζεται το ανεμόγραμμα όπως αυτό προκύπτει για τη χρονική περίοδο 1989-1996

Ανεμόγραμμα περιοχής από τα δεδομένα του Μ.Σ Μυκόνου για την περίοδο 1989-1996.
Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει σημαντικές κλιματολογικές παραλλαγές λόγω της γεωγραφικής θέσης, του μεγέθους και της απόστασης των νησιών από τις πλησιέστερες ηπειρωτικές ακτές. Tα νησιά του Αιγαίου μπορούν να διακριθούν σε τρεις ομάδες με παρεμφερή - κλιματικά δεδομένα :

  • Κεντρικές και Νότιες Κυκλάδες (Φολέγανδρος, Πάρος, Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος, Σύρος, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός, Ανάφη, Θήρα, Ίος, Σίκινος)
  • Βόρειες Κυκλάδες (Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Τήνος)
  • Δωδεκάνησα

    Στο σύνολο των νησιών κυριαρχεί το ήπιο εύκρατο μεσογειακό κλίμα , το οποίο στις Ν-Α περιοχές κλίνει προς το θαλάσσιο. Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ήπιος, με μέση θερμοκρασία που σε πολλά νησιά των Κυκλάδων ξεπερνά τους 12°C. Το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25°C στα περισσότερα νησιά, η ατμόσφαιρα παραμένει όμως δροσερή λόγω της επίδρασης των ανέμων και της θάλασσας.
    Οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής των Ν. Κυκλάδων χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την γεωργική παραγωγή. Η ελεύθερη παγετού περίοδος του έτους, βασικής σημασίας για πολλά φυτικά είδη, είναι εξαιρετικά μεγάλη και εκτείνεται από 1η Μαρτίου μέχρι 15η Νοεμβρίου, δηλαδή 260 ημέρες το έτος. Περιοριστικός παράγοντας των αποδόσεων και γενικότερα της αγροτικής ανάπτυξης στο νησί είναι η εκτεταμένη ξηρά περίοδος με χαμηλό μέσο ετήσιο ύψος βροχής που ανέρχεται σε 371,7mm (για την περίοδο 1989-1996).

  •