Μύκονος

Το Νησί

των δυνατών συγκινήσεων

Μύκονος

+++Η Μύκονος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη της Μυκόνου, γνωστή και ως Χώρα, η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο μόνιμος πληθυσμός αγγίζει τους 10.134 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, με τον αντίστοιχο de facto πληθυσμό να φτάνει τους 14.189 κατά την απογραφή του ίδιου έτους.

+++Αποτελεί ενιαίο νησιωτικό σύμπλεγμα μαζί με τη Δήλο, τη Ρήνεια και μερικές βραχονησίδες με συνολική έκταση 105,481 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτογραμμής 89 χιλιόμετρα. Η Δήλος, η Ρήνεια και η Μύκονος, κατοικημένη ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ. (προϊστορικός οικισμός της Φτελιάς), έχουν μοιραστεί μια μακραίωνη, όσο και πλούσια ιστορία.

+++Η Χώρα εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή, χάρη στην όμορφη τοποθεσία, τη χωροθεσία των κτισμάτων και την αρχιτεκτονική της. Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, διατηρεί με μοναδικό τρόπο την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία και πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία της.

+++Ολόλευκα, κυβόσχημα σπίτια, λάμπουν στο φως, αραδιασμένα σοφά και με τάξη μέσα στ’ αμέτρητα δαιδαλώδη σοκάκια με τα ασβεστωμένα λιθόστρωτα. Πιο πέρα, σ’ ένα χαμηλό λόφο, οι για αιώνες αμετακίνητοι ανεμόμυλοι, σε συνδυασμό με τους κόκκινους τρούλους και τα καμπαναριά των αναρίθμητων εκκλησιών συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Στο χαρακτηριστικό Γιαλό της, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια, βάρκες και θαλαμηγούς συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτό το μοναδικό τοπίο.

shutterstock_268457843

+++Στη σύγχρονη Μύκονο, η διατήρηση και η προστασία των μορφών της κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ακόμα και στα νεότερα κτίρια, εξασφαλίζει στην πόλη και την ενδοχώρα μια αίσθηση συνέχειας και αρμονίας.

+++Το νησί της Μυκόνου είναι αναμφισβήτητα, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, με πολλές διακρίσεις από φορείς και τον τύπο. Η φήμη της και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους και σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, έδωσαν το έναυσμα για την άνθιση της εμπορικής κίνησης που έκανε διάσημη την αγορά της.

+++Έτσι, στους δρόμους της Μυκόνου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ματογιάννι, μπορεί να συναντήσει κανείς μαγαζιά με επώνυμα και μη ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στο νησί πρωτοεκδηλώνονται πολλές φορές διεθνείς στυλιστικές και καλλιτεχνικές τάσεις που πρόκειται να επικρατήσουν.

+++Στα διάσπαρτα καφέ / μπαρ και εστιατόρια της πόλης, της ενδοχώρας και των παραλιών, μπορεί να απολαύσει κανείς ποικιλία φαγητού και ποτού, που καλύπτει κάθε γευστική και ψυχαγωγική επιθυμία, ατενίζοντας συγχρόνως τις μοναδικές εικόνες του νησιού.

+++Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί όμως με τη συγκίνηση που εμπνέει ο υποβλητικός ερειπιώνας της αρχαίας Δήλου. Μία ολόκληρη αρχαία πόλη με δρόμους και αγορές, δημόσια κτίρια και ιερά, αξιοθαύμαστα σπίτια και μαγαζιά, στέρνες, κίονες, αρχαία πηγάδια και, φυσικά, ψηφιδωτά που ταξιδεύουν τους επισκέπτες της στην εποχή της κατοίκησης και της ακμής της. Όλα λουσμένα μέσα στο άπλετο φως του θεού Απόλλωνα, απλώνονται ανάμεσα στο λόφο του Κύνθου και το λιμάνι με τα διάφανα νερά, δίνοντας την εντύπωση ότι σταμάτησαν να σφύζουν από ζωή μόλις χθες...

Γενική περιγραφή

+++Η Μύκονος βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και ανήκει στο νομό Κυκλάδων.

+++Η συνολική της επιφάνεια είναι 105,481 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ το μήκος των ακτών της φτάνει τα 89 χλμ.

+++Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της, ανέρχεται στους 10.134 κατοίκους σύμφωνα με την απογράφη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011.

+++Έχει μέγιστο μήκος 14 περίπου χλμ και πλάτος 10χλμ.

+++Οι ακτογραμμές της σχηματίζουν κόλπους που εισχωρούν σε βάθος μέσα στην ξηρά.

+++Σημαντικότεροι κόλποι είναι της Χώρας, του Πανόρμου και του Ορνού.

+++Δύο οικοσυστήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι δύο παράκτιοι υγροβιότοποι στον όρμο Πανόρμου και βορειότερα αυτού, που πλημμυρίζουν περιοδικά σχηματίζοντας μικρές λιμνοθάλασσες.

+++Επιπλέον, στην θαλάσσια περιοχή του Πανόρμου καθώς και σε άλλα σημεία γύρω από το νησί παρατηρούνται, συχνά, φώκιες.

+++Στην ίδια περιοχή υπάρχει το καταφύγιο θηραμάτων Μοροέργου (4.200 στρέμματα).

+++

 

Γενικός Χάρτης Μυκόνου

 

Τοπικά προϊόντα

Η μυκονιάτικη λούζα*

+++Η μυκονιάτικη λούζα είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός όσο και νόστιμος μεζές που συναγωνίζεται σε προτίμηση, για όσους γνωρίζουν την ελληνική γαστρονομία, τα περίφημα λουκάνικα της Μυκόνου.

+++Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αλλαντικό που γίνεται από ντόπιο χοιρινό και περιλαμβάνει ολόκληρο το φιλέτο από τη ράχη του ζώου με το λίγο λίπος που το περιβάλλει. Αυτό, στεγνώνει και "ψήνεται" στον βοριά των αρχών του χειμώνα και τον ήλιο, προετοιμασμένο με αρκετό αλάτι, πιπέρι και άλλα μυρωδικά (θρύμπη). Μετά την περίοδο ωρίμανσης, διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, ώστε να μη στεγνώσει και αλλοιωθεί. Σερβίρεται ως εκλεκτός μεζές, κομμένη σε λεπτές φέτες με σκούρο ροδοκόκκινο χρώμα και αφήνουν στο στόμα όλη τη νοστιμιά και το πλούσιο άρωμά της. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη συνταγή της μυκονιάτικης κουζίνας.

+++Η λεγόμενη μικρή λούζα που φτιάχνεται από τον άλλο ραχιαίο μυ του χοίρου -το "ψαρονέφρι"-, είναι πιο τρυφερή και συχνά αποκαλείται "μπούμπουλο".

+++* Lonza, στον ιταλικό νότο. Στην Κύπρο, γνωστή ως "λούντζα".

Η κοπανιστή της Μυκόνου

+++Η κοπανιστή της Μυκόνου είναι ένα τυπικό, πολύ πικάντικο τυρί,  το οποίο εκτιμάται για την ξεχωριστή πιπεράτη νοστιμιά του.

+++Συνοδεύει θαυμάσια το ούζο και κάθε δυνατό ελληνικό απεριτίφ, επάνω σε ψωμί ή -σύμφωνα με τις μυκονιάτικες παραδόσεις- σε μουσκεμένο κρίθινο παξιμάδι, μαζί με ντομάτα ή αγγούρι. Μπορεί να αναμιχθεί και με βούτυρο ή άλλο άσπρο τυρί, προκειμένου να δώσει μια ελαφρύτερη γεύση, αλλά διατηρείται δυσκολότερα.

+++Η κοπανιστή είναι το αποτέλεσμα μιάς ελεγχόμενης και επαναλαμβανόμενης ζύμωσης που γίνεται με τη φροντίδα του παραδοσιακού τυροκόμου, σε βάση ντόπιου ανάμικτου τυριού (αιγοπρόβειου), το οποίο αφού ωριμάσει, διατηρείται εύκολα μέσα σε πήλινο ή γυάλινο βάζο. Η παρασκευή της είναι γνωστή και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά διαφέρει αισθητά ούσα η πλέον δυνατή και αρωματική.

 

Δημογραφικά στοιχεία

+++Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του νησιού, σύμφωνα με την τελευταία απογράφη της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, ανέρχεται σε 10.134. Η πληθυσμιακή εξέλιξη του νησιού από το 1971 έως και το 2011 απεικονίζεται στον επόμενο πίνακα :

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ 10.134
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (Έδρα: Μύκονος,η) 10.134
Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς 1.737
Άνω Μερά,η 1.459
Καλαφάτη,η 278
Κταπόδια,τα (νησίς) 0
Τραγονήσιο,το (νησίς) 0
Δημοτική Κοινότητα Μυκονίων 8.397
Άγιος Ιωάννης Διακόφτης,ο 259
Άγιος Στέφανος,ο 178
Δήλος,η (νησίς) 24
Κάβουρας,ο (νησίς) 0
Κλουβάς,ο 953
Κρομμύδι,το (νησίς) 0
Μαρμαρονήσιο,το (νησίς) 0
Μπάος,ο (επί της νήσου Αγίου Γεωργίου) 0
Μύκονος,η 3.783
Ορνός,ο 1.025
Πλατύς Γιαλός,ο 833
Πλιντρί,το 544
Ρήνεια,η (νησίς) 0
Σφοντήλι,το (νησίς) 0
Τούρλος,ο 669
Φάρος Αρμενιστής,ο 109
Ψαρρού,η 20

Γεωφυσικά χαρακτηριστικά

Το έδαφος

+++Η Μύκονος έχει μέγιστο μήκος 14 περίπου χιλιόμετρα και πλάτος 10. Οι ακτογραμμές σχηματίζουν κόλπους που εισχωρούν σε βάθος μέσα στην ξηρά. Σημαντικότεροι κόλποι είναι της Χώρας, του Πανόρμου και του Ορνού.

+++Το νησί είναι κυρίως λοφώδες, ενώ κοντά στις ακτές δεν υπάρχουν μεγάλες επίπεδες επιφάνειες. Οι ψηλότερες κορυφές του νησιού είναι του Προφήτη Ηλία, Άνω Μεράς (341μ.) και οι δύο γειτονικές κορυφές, Βάρδιες (372μ.) και Προφήτη Ηλία (386μ.) βορείως της χώρας.

+++Η συνολική έκταση του νησιού είναι 105.481 στρέμματα. Από αυτά τα 15.800 είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις ή αγραναπαύσεις, τα 41.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, 2.000 στρέμματα καλύπτονται από νερά, 25.200 στρέμματα καταλαμβάνουν οι οικισμοί και τα υπόλοιπα 21.400 στρέμματα αποτελούν άλλες εκτάσεις, κυρίως βραχώδεις.

Σεισμικότητα

+++Η Μύκονος ανήκει στην περιοχή της Ελλάδας με την μικρότερη σεισμικότητα.

Το Φράγμα της Μαραθιάς

+++Το Φράγμα της Μαραθιάς στη Μύκονο κατασκευάστηκε στη βορειοδυτική πλευρά του Νησιού, σε ευθεία απόσταση από τη Χώρα της Μυκόνου 4 km περίπου, επί του χειμάρρου Μαραθιά σε απόσταση 500 μ. περίπου από την θάλασσα.

+++Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των επιφανειακών απορροών για την αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό ύδρευσης αλλά και άρδευσης λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται κατά τους θερινούς μήνες.

10079_fragma

Tα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος είναι:

  • Μέγιστο ύψος περίπου 25 μ.
  • Μήκος στέψης περίπου 265 μ.
  • Πλάτος στέψης 5,0 μ. (στο μη υπερπηδητό τμήμα )
  • Υψόμετρο στέψης (στο μη υπερχειλίζον τμήμα ) +34,0 μ.
  • Στέψη υπερχειλιστή , σε στάθμη +32,50 μ., επί μήκος 35μ.
  • Χωρητικότητα στο +34,0: 3.760.000 μ3.

 

Φράγμα Άνω Μεράς

+++Το φράγμα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σε ευθεία απόσταση από τη χώρα της Μυκόνου 10 km περίπου, επί του χειμάρρου Μαού Λαγκάδα σε απόσταση 600 m περίπου από τη θάλασσα. Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των επιφανειακών απορροών για την αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό άρδευσης αλλά και ύδρευσης. Ο ταμιευτήρας του φράγματος έχει χωρητικότητα 1.000.000 m3.

Χλωρίδα-Πανίδα

10079_saura1+++Την γενική εικόνα του τοπίου των Κυκλάδων και ειδικά της Μυκόνου συνθέτουν κατά κύριο λόγω τα φρύγανα, η μακκία και τα ακάλυπτα βράχια. Ανάμεσα στα φρύγανα βρίσκουν προστασία πολλά είδη ετησίων και βολβωδών φυτών.

+++Οι υγροβιότοποι της Μυκόνου έχουν ιδιαίτερο ορνιθολογικό ενδιαφέρον και είναι πάνω σε γραμμή περάσματος απειλούμενων μεταναστευτικών ειδών.

 

Το κλίμα

+++Οι επικρατούντες άνεμοι στην περιοχή είναι οι βόρειοι με ποσοστό εμφάνισης 38.2% και ακολουθούν οι βορειοανατολικοί με ποσοστό εμφάνισης 16,3%.

+++Το ποσοστό νηνεμίας είναι μικρό και φθάνει περίπου το 11,3%.

+++Η ένταση των ανέμων είναι μέτρια και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 6 Beaufort.

+++Οι κλιματικές συνθήκες του νησιού χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την γεωργική παραγωγή. Η ελεύθερη παγετού περίοδος του έτους, βασικής σημασίας για πολλά φυτικά είδη, είναι εξαιρετικά μεγάλη και εκτείνεται από 1η Μαρτίου μέχρι 15η Νοεμβρίου, δηλαδή 260 ημέρες το έτος. Περιοριστικός παράγοντας των αποδόσεων και γενικότερα της αγροτικής ανάπτυξης στο νησί είναι η εκτεταμένη ξηρά περίοδος με χαμηλό μέσο ετήσιο ύψος βροχής που ανέρχεται σε 371,7mm (για την περίοδο 1989-1996).